a Budai-hegység, a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Dunakanyar, a Börzsöny, valamint a Gerecse legszebb, általunk bejárt tájai...

2014. január 10., péntek

A János-hegyi Erzsébet-kilátó


A János-hegy a Budai-hegység negyedik legmagasabb csúcsa, egyben Budapest legmagasabb pontja, kedvelt kirándulóhely. A János-hegy és környéke a Budai Tájvédelmi Körzet területén található. Legismertebb látogatója Erzsébet királyné volt 1882-ben. A kilátó az ő tiszteletére épült. Az eredeti terveket Klunzinger Pál, a főváros mérnöke készítette, amit aztán Schulek Frigyes dolgozott át neoromán stílusban. Szép számú fővárosi adakozó is hozzájárult a költségekhez, nevüket emléktábla őrzi. Avatása 1910. szeptember 8-án volt.

A kilátóban az egyik információs táblán ez olvasható:
"A kilátó 1908-1910 között épült neoromán stílusban, Buda környéki édesvízi, triász kori mészkőből, az alsó traktusban homokkő is található. Szintek száma 6. Legszélesebb átmérője 17,4 m, legfelső szint átmérője 2,6 m. Külső falak vastagsága a földszinten 0,9 m. Első terasz magassága 8,15 m, második terasz magassága 15,96 m, harmadik terasz magassága 20,15 m, negyedik legfelső terasz magassága 23,5 m. Díszkivilágításhoz felhasznált lámpatestek száma 144 db. Beépítette téglák száma 40 ezer. Lépcsők száma a csúcsig 101 db. Panoráma a kilátó tetejéről délkeleti irányban: az Alföld, amit a Duna vonala szegélyez. Cegléd és Dunaföldvár még a látókörbe esik; dél-nyugati irányban: Törökbálinton és Biatorbágyon át a Velencei-tóig és Székesfehérvárig; nyugati irányban: Budakeszi és Páty, valamint a Vértes-hegység; észak-nyugati irányban Nagykovácsi és a Nagy-Szénás-hegy; északi irányban: a Pilis csúcsai, köztük a Dobogókő; észak-keleti irányban a Rózsadomb és a Hármashatár-hegy; keleti irányban: a Mátráig és a Bükkig elláthatunk."

A felvételek 2010. áprilisában készültek.


A kilátó a Libegő felső állomásától nézve

Ráközelítve a kilátóra - ugyanonnan

Információs tábla, már a kilátó előtt

A kilátó


Emléktábla Erzsébet királyné, Sissi tiszteletére

Emléktábla a kilátó belsejében. a tervezők és adakozók névsorával

Körterasz az első szinten

Kilátás a Budai-hegyekre, a második szintről

Kilátás a Budakeszi Vadaspark felé - szintén a második szintről

Információs tábla, régi fényképekkel - a kilátó belső falán látható

Zászlók


A lépcsőház, pihenő és kilátó fülkével

Kilátás a Hármashatár-hegy felé

Kilátás a bejárati rész felé

Valahol a kilátó közelében....

Útközben lefelé, hazafelé....



2 megjegyzés:

  1. Csodálatosak a képek és a kilátó. Nyáron mi is voltuk nagyon szép.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Rita, ezek szerint Ti is szerettek túrázni :-)

      Törlés