a Budai-hegység, a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Dunakanyar, a Börzsöny, valamint a Gerecse legszebb, általunk bejárt tájai...

2014. február 18., kedd

Látogatás a veresegyházi Medveotthonban


Veresegyház Pest megyében, a Gödöllői-dombságon terül el, mely ideális hely a medvéknek és a farkasoknak. Aki teheti látogassa meg őket, mert biztosan nagy élményben lesz része.

Mi még 2005. nyarán jártunk itt, azóta valószínű történtek változások, de akkor így nézett ki a terület. A képek alá nem írtam kommenteket, hisz magukért beszélnek...

Az alábbi idézet a Medveotthon honlapjáról származik:

"Veresegyházon 1998. november 24-én nyílt meg Közép-Európa egyetlen medvemenhelye. Az 5,5 hektáron elterülő együttes, 3,5 hektárnyi egybefüggő kifutójában kedvére játszhat a 39 barnamedve. 16 Kamcsatkai egyed és 17 erdélyi Európai medve él nálunk.
 A területen 8 darab szűk bejáratú, ámde öblös mesterséges barlang van elhelyezve. Egy-egy barlangban két-három medve is pihen. Két, egyenként 160 négyzetméteres mesterséges tó van kialakítva, melyet rendszeresen utántöltünk. Ez biztosítja az ivóvizüket, valamint a tavakban telepített kárászok is élnek. Ezeket ugyan megfogni nem tudják a medvék, de jó időtöltés számukra a kergetőzés. Ennek a játszótérnek nagy sikere van a medvék között.
A természetes élőhely minél tökéletesebb reprodukálása érdekében 1,5 hektáros fenyves erdő biztosítja az elrejtőzést, és a fáramászás lehetőségét.

2000 nyarán került kialakításra a medvéknél már bevált technológia szerint a farkasok kifutója. Másfél hektár fás, dús növényzetű területet kapott az a 18 európai szürkefarkas, akik először költöztek be. Egy kiugrás-gátló kerítéssel bővítettük az eddig jól bevált technikát, mivel a farkasok a laikus ember számára elképzelhetetlen ügyességgel tudnak átugrani a kerítéseken a villanypásztor ellenére is.
Megépült egy 120 m2-es, 2 méter mély mesterséges tó is a területen, így biztosítva az ott élőknek a természetes körülményeket.
Hamar kialakultak a falkára jellemző rangsorok. A két, jól elkülöníthető csapat jól megfér egymás mellett"










































Ez a felvétel a bejárat közelében készült



2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszett a medve otthon. A farkasok hogy kerülnek ide? Talán "Őrzik" a medvéket? És Piroska hol van? Ő őrzi a farkasokat! üdv.Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen! Piroska egész máshol van, Ő más Farkast őriz :-)

      Törlés