a Budai-hegység, a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Dunakanyar, a Börzsöny, valamint a Gerecse legszebb, általunk bejárt tájai...

2015. február 18., szerda

A jeges-havas Miklós-deák-völgyi tavak


A Miklós-deák-völgy a Visegrádi-hegységben, Pilismaróttól nem messze található. Az út Pilismaróttól a piros sáv jelzés mellett halad, a Somos-árok patakja mentén. Eleje még aszfaltozott, és házak között vezet, később az erdőben folytatódik. Hamar elérünk a Millenáris Emlékműhöz, melyet nemrég újítottak fel. Rövid séta után már el is érjük a festői szépségű Miklós-deák-völgyi tavakat, melyek ilyenkor télen, havasan, jegesen talán még szebbek is.
A Pilismarót környéki hegyek is a Duna-Ipoly Nemzeti Park részei. 

A felvételek 2015. február közepén készültek.


Egy kicsit hosszabb leírás itt olvasható a tavakról, akit érdekel:

A 2012-ben megindult munkálatok során a régi gátak és zsilipek bontása után az egykor három tóból és egy hordaléklerakó területből álló vizes élőhelyet új, természetvédelmi szempontból megfelelő műtárgyak építésével állították helyre. Az egyik, ipartörténeti értéket képviselő gát esetében az átalakítás az eredeti jelleg megőrzése mellett történt. A műtárgyakat a tájba illeszkedő, a folyóvízi fajok számára átjárható módon, életkörülményeiket figyelembe véve alakították ki. A munkák célja a vízfelület létesítése, a vízvisszatartás, azaz a tározó szerep és a vízfolyás átjárhatóságának biztosítása volt. A tórendszer feletti mederszakasz és a tórendszer alatti mederszakasz átjárhatóságát (vízi állatfajok, pl. a kövi rák számára) a tavakkal párhuzamosan kiépített megkerülő csatorna biztosítja, amely Magyarországon különlegességnek számító, az ökoszisztéma-menedzsment szempontjai szerint kialakított megoldás. A Miklós-deák-völgyi tavak rekonstrukciójára a KEOP „Természetvédelmi fejlesztések a Pilisi Parkerdőben” című, csaknem 240 millió forint nettó összköltségvetésű, az Európai Unió és a Magyar Állam által támogatott pályázat egyik részeként került sor. 

A Miklós-deák-völgyi tavak a pilismaróti Malom-patak oldalágán lévő országos védettségű területen találhatóak. A tavakat tápláló vízfolyás Pilismarót külterületén, a Visegrádi-hegység legnyugatibb völgyében halad, majd Pilismarót belterületén belefolyik a Malom-patakba, amely a Dunába ömlik. A tavak alapvető szerepe volt, hogy nagyobb csapadékok idején lehetővé tegyék a patakon lezúduló víznek még az erdőben történő visszatartását, így védjék a környék településeit az árvíz okozta károktól, illetve az egykori, közeli csemetekert vízellátását biztosították. Azonban a vízfolyáson az elmúlt évek nagy árhullámai, különösen az 1999-ben levonult nagy árhulláma a tórendszer létesítményeit, a zsilipeket és gátakat annyira megrongálta, hogy sem tározó funkcióját nem tölthette be, sem a halak és védett kétéltű fajok számára nem nyújthatott tovább élőhelyet, a tavak kiszáradtak.  



Nemsokára az emlékműhöz érünk


A Millenáris Emlékmű...




A félig befagyott patak




Az első tó....



Eléggé csúszott a hó...



Pihenő a tó partján




A második tó

Kis gát a két tó között






Kilátás a tóra


Árok a tavak felett

A kanyargó patak...





Kicsi hóember építése...

S már el is készült...


Az őszről itt maradó kórók...



Ismertető tábla a tavakról

Már visszafelé haladunk






2 megjegyzés:

  1. Ez is szép vidék - és csodás időben jártatok erre. Jöhetne már az igazi, zöldellő tavasz !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mari! Napsütésben nagyon szép volt, de a tavasz tényleg jöhetne már :-)

      Törlés