a Budai-hegység, a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Dunakanyar, a Börzsöny, valamint a Gerecse legszebb, általunk bejárt tájai...

2012. január 29., vasárnap

Túra a Pál-völgyi- és a Szemlő-hegyi-barlangban


A Budai-hegyekben, Budapest II. kerületében, a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén található egymáshoz közel a két barlang, a Pál-völgyi és a Szemlő-hegyi. Mindkét barlang nagyközönség számára megnyitott szakasza jól megvilágított, könnyen bejárható, utcai vagy kiránduló öltözetben, a hőmérséklet egész évben 10-12 C fok. Aki a közelben lakik, és még nem járt itt, annak érdemes felkeresni, mert mindkettő nagyon szép.

A Pál-völgyi-barlangot 1904-ben fedezték fel, máig feltárt hossza 19 km, ebből a túraútvonal 500 méter. Ez Magyarország második leghosszabb barlangja. Leginkább cseppköveiről nevezetes, bár sokkal jellemzőbbek rá a magas, hasadékszerű folyosók és a hévizek által kioldott gömbszerű oldásformák. Változatos, csillogó kalcitkristályok és kagylólenyomatok csodálhatók meg. A meseszerű cseppkövek, különleges szikla alakzatok évezredek óta változatlan formában várják a látogatót.

A Szemlő-hegyi-barlangot 1930-ban fedezték fel, járatainak jelenleg feltárt teljes hossza 2230 m, de a turista útvonal csak 250 m, melyet járdákon és lépcsőkön lehet bejárni, függőleges kiterjedése 50 m.  A barlangban található kőrózsák és borsókövek anyaga aragonit. Ez, valamint a gipszkristályok jelenléte igazolja, hogy a barlang hévizes eredetű. Az ásványkiválásokkal gazdagon díszített barlang fokozottan védett, több tágas folyosóból áll, Budapest egyik legértékesebb kincse.

(A tudományos leírások a Duna-Ipoly Nemzeti Park honlapjáról származnak)

A felvételek 2006-ban készültek.


A Pál-völgyi-barlang

Akkor most képzeletben fogjunk lámpást és szálljunk alá a földalatti birodalom e két remekbeszabott,
csodás "csarnokába"



Emléktáblák a barlang falán,  közel a bejárathoz












Kagylók a barlang falában















A barlanggal szemben lévő Mátyás-hegy

A barlang bejáratának környéke


A bejárat melletti információs tábla


A Szemlő-hegyi-barlang

Egy másik csoport, akik nem a turista útvonalat járták be, mi nem lettünk ilyen sárosak  :)





Ezen a kis lyukon, a "tűfokán" át jutott be a fenti emléktáblán szereplő
barlangásznő a barlang termébe









Borsókövek

Karfiolkövek

Néhol elég szűk a barlangi járat













A barlang bejárata

A barlang környéke



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése