a Budai-hegység, a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Dunakanyar, a Börzsöny, valamint a Gerecse legszebb, általunk bejárt tájai...

2017. október 3., kedd

Budai kirándulás - a hárs-hegyi Kaán Károly- és Makovecz Imre-kilátó, a Bátori-barlang és a Budaszentlőrinci Pálos kolostor romjai


Nagyon szép kirándulást tettünk ezen a napsütéses kora nyári napon a Budai-hegyekben. 

Mindkét kilátó és a barlang is a Gyermekvasút Szépjuhászné állomásától kiindulva, a sárga sáv turistajelzést követve közelíthető meg. Mi is itt parkoltunk, s a sárga jelzés mentén egy körutat téve először a Nagy-Hárs-hegyet, majd a barlangot érintve a Kis-Hárs-hegyet jártuk végig. A kirándulás végén még a Szépjuhászné megálló közelében lévő Budaszentlőrinci Pálos kolostor romjait is felkerestük. 

A felvételek 2017. május végén készültek.

A Nagy-Hárs-hegyi Kaán Károly-kilátóról itt, a Kis-Hárs-hegyi Makovecz Imre-kilátóról itt, a Bátori-barlangról pedig itt olvashatunk még bővebben. Az információkat én is ezekről az oldalakról szereztem be.


A Nagy-Hárs-hegyi Kaán Károly-kilátó

A Kaán Károly-kilátó a Nagy-Hárs-hegy tetején, 454 méterre a tengerszint felett helyezkedik el. A környék a kirándulók egyik kedvenc célpontja, hisz gyönyörű körpanoráma tárul a kilátó tetejéről.

A jelenlegi kilátó helyén korábban fából épült kilátó állt. Az építményt azonban elhanyagolták, és összedőlt. A régi kilátó helyére épült Kaán Károly-kilátó alapzata kőből készült. Az erre épített szintek és a kilátó lépcsői fából vannak. A kilátó egész éven át éjjel-nappal látogatható.
A névadó Kaán Károly (1887–1940) erdőmérnök végzettségű volt. Nevéhez fűződik az erdők népjóléti szerepének törvényi szintű elismertetése és több olyan intézkedés, amely a természet értékeinek védelmét szolgálta.

Kilátás útközben, a Nagy-Hárs-hegy felé


Ezerjófű

Egy kis pihenő

Megérkeztünk a Kaán Károly-kilátóhoz...

Emléktábla a kilátó falán



Fentről lefelé tekintve...










A Bátori-barlang

A Bátori-barlangot a Kaán Károly-kilátó közelében találjuk, mely a nagyközönség előtt egy lezárt, nehezen járható, több ágból és aknából álló barlang. Bejárata 440 méterre a tengerszint felett nyílik. Hasonlóan a Budai-hegység barlangjainak többségéhez, járatait a hegy belsejéből a repedések mentén felszínre törő hévizek alakították ki. A barlang mélyebb járatait bámulatos szépségű, különböző színű kristályok, úgynevezett borsókő díszíti.

A barlang névadója a XV. században remeteként itt élő Bátori László pálos szerzetes volt, akinek nevéhez az első magyar nyelvű bibliamagyarázatok és szentek életéről szóló írások fűződnek. Bátorit később boldoggá avatták.

A barlang bejárata

Emléktábla a bejárat felett

Bekukkantva az ajtó nyílásán...


Tovább haladunk a Kis-Hárs-hegy felé - egy ezerjófű...


Bodza virágja közelről

Virágzó vadrózsa

Gyűszűvirágok...



Közeledünk a Makovecz Imre-kilátóhoz


A Kis-Hárs-hegyi Makovecz Imre-kilátó

A Gyermekvasút vonalától alig száz méterre, a Kis-Hárs-hegy tetején, 362 méteres tengerszint feletti magasságban, egy kisebb erdei tisztáson fából épült kilátó található.
A kis-hárs-hegyi kilátóból körpanoráma nyílik Buda északi részére, a budapesti Belvárosra, a Várhegy és a Citadella felé. Ez sajnos most nem volt látható, mivel a kilátó le volt zárva.

A kilátót az 1970-es években létesítette az egykori Pilisi Állami Parkerdőgazdaság. Tervezője Makovecz Imre volt.

A kilátó - felmenni nem tudtunk, mert rossz állapota miatt le volt zárva




Visszafelé a Szépjuhászné megálló felé, e kapu mellett haladtunk el. A felirata:"Őrizzük a lángot" - hogy milyen kert volt ez, nem tudjuk.


A Budaszentlőrinci Pálos kolostor romjai

A kolostor a XIV. században épült. A pálos rend alapítója Boldog Özséb, esztergomi kanonok volt. A Pilis remetéit ő telepítette az első kolostorukba, a klastrompusztaiba. Az 1300-as esztendő nagy változásokat hozott a rend életében: Lőrinc, pálos rendi szerzetes elhatározta, hogy a budai hegyekben egy monostort építtet. 1301-ben meg is kezdődtek a Szent Lőrinc kolostor építési  munkálatai a mai Szépjuhászné-nyeregben. Később Budaszentlőrincnek nevezték el a falut, ahol a kolostor állt. Az építkezést Lőrinc, a rend vezetője irányította. 1304-ben már itt tartották a pilisi Szentkereszt helyett a rendi nagykáptalant, tehát az épületek nagy része ekkor már állhatott. A kolostort Károly Róbert, és később Nagy Lajos adományai virágoztatták fel. Budaszentlőrinc a rend nemzeti és nemzetközi központja volt évszázadokon át.

Bóklászás a romok között...















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése