a Budai-hegység, a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Dunakanyar, a Börzsöny, valamint a Gerecse legszebb, általunk bejárt tájai...

2016. február 13., szombat

A budaörsi kálvária


Budaörs a Budai-hegység déli peremén található. Szép fekvésű a város, kirándulások jó kiindulópontja lehet. Akinek módja van rá, látogasson el ide.
Nemrég jártunk itt. Először felmentünk a gondozott kálváriára, ahonnan szép kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre, majd kirándultunk a budaörsi Kopárokban is....

A felvételek 2016. február elején készültek.


"A Kálvária-domb egy szabályos alakú gejzírkúp Budaörs közepén. Az első 1766-ból fennmaradt, Budaörsöt is ábrázoló térképen a falu határa itt húzódott.

A 174 méter magas dombon 1821-ben kezdte el a római katolikus egyházközség a keresztút megépítését, melynek teljes befejezése 1851-ben történt meg. Kezdetben mindössze nyolc stációból állt a keresztút, a Kálvária domb tetejére pedig állítottak egy fakeresztet Szűz Mária, János és Mária Magdolna szobraival. 1945-től a második világháború és a németek elűzése után a kápolna köveit széthordták és csupán a fakereszt menekült meg, amely darabjai most a 2002-ben újjáépített Kálvária kápolnában láthatóak.

A Jézus Krisztus kínszenvedését és kereszthalálát megörökítő stációk fülkéiben egy-egy relief volt elhelyezve. Korábban minden év Nagypéntekén – Húsvét ünnepe előtt két nappal, Jézus kereszthalálára emlékezve – a templomból körmenet indult a Kálváriához, és innen járták végig a hívők a Keresztutat.

2000-ben széles városi összefogás eredményeként újra felszentelték a stációkat és a domb tetején álló keresztet. A stációk fülkéiben a keresztút egyes állomásait Molnár Göb Zoltán budaörsi művész ólomüvegképei díszítik, amelyek este kivilágítva is csodálatosan mutatnak. A helyreállítást követően ismét itt zajlik a nagypénteki keresztúti ájtatosság, valamint Húsvéthétfőn innen indul az úgynevezett Öröm útja is.

A Kálvária-domb aljában áll a 2002-ban újjáépített Kálvária kápolna. A Kálvária kápolnától egy kicsit tovább sétálva a domboldalban várja az éhes, szomjas, megpihenni vágyó vendégeket a Szikla Falatozó és Pince, melynek hangulatos borozója és kerthelyisége hűvös a nyári napokon... viszont meleg vendégszeretettel várják az ide betérőket."

Forrás: Budaörsi Lexikon – Grósz András és Filipszky István


Néhány utcarészlet, már a kápolna közelében.... Az Odvas-hegy szikláival.




A kálvária a kápolna mellől nézve

A kápolna...


Tábla a kápolna falán

Az I. stáció

Az I. stáció

Az I. stáció

A II. stáció - háttérben a Kő-hegy

A II. stáció

A III. stáció


A IV. stáció

A IV. stáció

Balra Budaörs modern házai

Az V. stáció

Az V. stáció

A VI. stáció

A VI. stáció

A VII. stáció

A VII. stáció

Háttérben az Odvas-hegy

A VIII. stáció

A VIII. stáció


A IX. stáció

A IX. stáció



A X. stáció

A X. stáció

A XI. stáció

A Kő-hegy

A XII. stáció

A XII. stáció

A XIII. stáció

A XIII. stáció

A XIII. stáció az Odvas-heggyel és a Kő-heggyel


A XIV. stáció

A XIV. stáció

Jézus a kereszten illetve Mária-Magdolna és Szent János szobra














2 megjegyzés:

  1. Köszönjük a szép kálváriás képeket.
    A szíveinkben foglaltak helyet az emlékezés szomorú képei, szobrai.

    VálaszTörlés