a Budai-hegység, a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Dunakanyar, a Börzsöny, valamint a Gerecse legszebb, általunk bejárt tájai...

2016. szeptember 22., csütörtök

Tatabányai kirándulás, a Turul-emlékműhöz és a Szelim-barlanghoz


Ezen a szép nyár végi napon a Gerecsébe látogattunk el. Először Tatabányán a Turul madarat kerestük fel, és ha már ott jártunk, megnéztük a közeli Szelim-barlangot is, amit nagy élmény volt végigjárni.
A nap hátralévő részét Tatán töltöttük, ami a következő bejegyzésekben lesz látható, a vár az Öreg-tóval, és egyéb látványosságok.

A felvételek 2016. augusztus végén készültek.


A Turul-emlékmű

A tatabányai Turul-emlékmű Európa legnagyobb madárábrázolása. A város felett magasodó Kő-hegy Tatabánya felé néző sziklaperemén áll. Autóval a város keleti részéről induló Panoráma úton juthatunk az emlékműhöz közeli parkolóba.

A turul a magyar eredetmondák mitologikus madara. Kézai Simon szerint Atillától Géza fejedelem idejéig a koronás fejű turul volt a magyarság hadi jelvénye, és hogy Árpád vezér seregei a mai Tatabánya (akkor Bánhida) területén győzték le Szvatopluk szláv fejedelem hadait 907-ben.

Az 1896-os Millenniumi ünnepségek keretén belül bízták meg Donáth Gyula szobrászt a Turul-emlékmű elkészítésével, azonban pénzhiány miatt csak jóval később, 1907-ben avatták fel. Az azóta eltelt időben többször került veszélybe fennmaradása. Először 1919-ben a kommunisták rongálták meg alaposan, ennek kijavítását 1926 május 10-én gróf Klebersberg Kunó kultuszminiszter rendelte el. A javítással Keviczky Hugó szobrászművészt bízták meg. A Rákosi-korszakban az elbontását tervezgették, ám ez végül szerencsére nem valósult meg. A 90-es évek elejére ismét felújításra szorult, a legutóbbi nagyjavítást 1992-ben fejezték be, ekkor másodszor is felavatták.



Ahogy először megpillantottuk




Közelebbi képek...




A szobor város felé néző oldala

Panoráma Tatabányára







A Szelim-barlang

A Tatabánya feletti Kő-hegyen, 289 méter tengerszint feletti magasságban található. A barlang 45 méter hosszú és 14 méter magas, melyet egy vízfolyás vájt ki a triász időszaki dachsteini mészkősziklából. A barlang jelentős őskori lelőhely, ősemberek tűzhelyének maradványait, elszenesedett fatöredékeket és állati csontokat tártak fel. Tatárjárás korából származó emberi csontokat is találtak itt. A legújabb kutatások eredménye szerint e barlangból származik hazánk legrégebbi, mintegy 200 ezer éves, az ember jelenlétére utaló lelet.
Fokozottan védett természeti érték, a Gerecse hat fokozottan védett barlangja közül az egyik.

Idézet a Wikipédiáról

Mögöttem van a barlang bejárata

A barlang nagy "csarnoka"

Kilátás a városra

További képek a barlangról...



















A kedvenc képem - mintha az őskorból maradtak volna itt az emberek...


A bejárat - nekünk most már kijárat

Részlet a lépcsősorból, ami a barlanghoz vezet



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése