a Budai-hegység, a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Dunakanyar, a Börzsöny, valamint a Gerecse legszebb, általunk bejárt tájai...

2016. november 1., kedd

Új kilátót adtak át a Prédikálószéken


A kilátó

Új kilátót adtak át 2016. október 22-én a Prédikálószéken, mely a Visegrádi-hegység egyik legszebb kilátópontja. Már sokszor jártunk itt, legutóbb idén tavasszal, amikor már megvoltak a kilátó alapjai. Legtöbbször Pilisszentlászló felől, a Kis Rigó Vendéglő közeléből indulva mentünk, ahogy most is...
A Prédikálószék a Duna-Ipoly Nemzeti Park része.

A felvételek 2016. október 31-én készültek.


Elindultunk a kb. két és fél órás gyalogutunkra

Nagy szerencsénkre sikerült lencsevégre kapnunk ezt az aranyos kis énekesmadarat

Tovább a ősz tarka színeiben pompázó erdőben...





Feltűnt az első kilátás...



A Duna bal partján Nagymaros, a jobb partján Visegrád

Az új kilátóval egy időben új turistajelzések is kikerültek az útra

Az új kilátó, ahogy először megpillantottuk a fák között

És már fák takarása nélkül

Mi is elindultunk felfelé

Kilátások fentről, a különböző szintekről, egyre feljebbről...

A tiszta időben nagyon jól kibontakozott a Duna-kanyar, középen a Börzsönnyel





Minden szinten egy-egy ismertető tábla látható

Vonat megy a Duna túloldalán






Ismét lent, amikor...

...körbejártuk még egyszer a kilátót...




Indulunk visszafelé










Az egyik fán egy kis "dinófejet" pillantottam meg....

....és ráközelítve


Idézet a kilátó átadásáról, a Pest megyei Kormányhivatal honlapjáról:

Prédikálószéken, a Visegrádi-hegység 639 méter magas csúcsán adta át legújabb kilátóját október 22-én, a Pilisi Parkerdő Zrt. A 12 méteres kilátó megnyitóján köszöntő beszédet mondott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, Kancz Csaba Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott és Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója.

A természetjárók körében nem csak a fantasztikus panoráma miatt népszerű a Prédikálószék hegycsúcsa, hanem például az elérhető közelségben lévő, szintén rendkívül frekventált kirándulócélpontok, a Rám-szakadék és a Vadálló-kövek miatt is.
A Pilisi Parkerdő Zrt. Koller József Ybl-díjas építész tervei alapján, 2016 tavaszán kezdett a Prédikálószékre megálmodott kilátó építésébe. A parkerdőgazdaság a tervezés során különös hangsúlyt fektetett egyrészt a hely korábbi állapotának megőrzésére (a kilátópont természetes képződményét ezért érintetlenül hagyta), másrészt az építés során a terület állat- és növényvilágának védelmére (a madarak költési időszakában és a növények vegetációs idejében, a természetvédelmi törvénnyel összhangban az építkezés szünetelt).

A beton alapon álló, 12 méter magas, 70 négyzetméter alapterületű fa építmény három, felfelé haladva egyre szélesedő teraszáról fokozatosan nyílik meg az egész Dunakanyar panorámája. Az egyes szinteken a térségben jelentős szerepet játszó magyar királyok emlékét elevenítik fel a kézzel festett, egyedi tájékoztató táblák. Az új kilátó a kor követelményeinek megfelelő szolgáltatásokat is nyújt a látogatóknak: tetején két webkamerát helyeztek el, és környékén ingyenes Wi-Fi kapcsolat is elérhető.

A két webkamera képei itt láthatóak:
http://www.idokep.hu/webkamera/predikaloszek
http://www.idokep.hu/webkamera/predikaloszek2 

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter beszédében felidézte a hely történelmi múltját, és hangsúlyozta, hogy „a szovjet csapatok előretörése után, az 1956-os forradalom hős résztvevői közül sokan itt az erdőkben találtak menedéket, készültek az újabb harcra, vagy innen indultak emigrációba.”

Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója az ünnepélyes átadáson elmondta, hogy „a turizmusfejlesztés ezzel nem ér véget. Új, eddig kevésbé látogatott területeket szeretnének bevonni a természetjárásba, ezért a közeljövő fejlesztéseit a Gödöllői-dombságra és a Budai-hegység rejtettebb tájaira összpontosítják.”

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott beszédében utalt arra, hogy „az Isten által teremtett világhoz az ember is szeretné hozzátenni a magáét. Erre jó példa a Prédikálószék csúcsán épült kilátó is, ahonnan az eddiginél is magasabbról tekinthetünk rá a minket körülvevő természetre”.  Majd a hely nevére utalva megemlítette, hogy „a kormány nem csupán prédikál a természetvédelem és a turizmus támogatásáról, hiszen az elmúlt évben több turistaház, kilátó, felújított gyalogos és kerékpáros turistaút került átadásra.”
Az elkészült, vadonatúj kilátó ünnepélyes megnyitása és első bejárása a Pilisi Parkerdő Zrt. által szervezett 1956-os vezetett emléktúráknak köszönhetően több száz természetjáró, továbbá ágazati és térségi vezetők jelenlétében zajlott.

Az új kilátót Csóka János a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke áldotta meg és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Révész Máriusz, a kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos adta át a természetjáróknak.
(Pest Megyei Kormanyhivatal/Pilisi Parkerdő Zrt.)





2 megjegyzés: